Hvilke gulv kan slipes? | ByggmaxHvilke gulv kan slipes? | Byggmax

Hvilke gulv kan slipes?

Her går vi gjennom hvilke gulv som kan slipes og hva du bør tenke på før du setter i gang.

Har du bestemt deg for å slipe gulvet? Har du gått og ergret deg over gamle skraper eller merker og endelig bestemt deg for å gjøre noe med saken? Da er det viktig at du først finner ut hva slags gulv du har, ettersom ikke alle gulv tåler sliping. Nedenfor går vi gjennom litt om ulike gulvtyper og hva du bør tenke på før du starter på slipeprosjektet. Bruk gjerne også vår steg-for-steg-guide Slipe tregulv om hvordan du går fram når du skal slipe gulvet. Om du fremdeles er usikker på hva slags gulv du har, kan det være lurt å kontakte et profesjonelt gulvfirma.

Hvilke gulv kan slipes? | ByggmaxHvilke gulv kan slipes? | Byggmax

Sliping av tregulv

Tregulv er utmerket å slipe siden slitelaget er tykt og robust. Et tregulv kan som regel slipes mange ganger gjennom levetiden, så lenge trelaget ikke blir tynnere enn 2,5 mm. Heltregulv som består av ett og samme tre tvers gjennom, har mange fordeler. Siden gulvet ikke er delt i flere lag, får det lang levetid, det gir en naturlig følelse og blir ofte bare vakrere med årene (med rett vedlikehold). Undersøk hvilket slitelag akkurat ditt tregulv har, før du sliper det!

Sliping av parkettgulv

Har du planer om å slipe et parkettgulv, er det viktig at du undersøker om gulvet er slipt fra før, og hvor tynt slitelaget er nå. Et parkettgulv kan vanligvis slipes to–tre ganger før det blir for tynt og slitelaget bikker under den anbefalte tykkelsen. Så ja, du kan absolutt slipe et parkettgulv, så lenge du undersøker tilstanden før du begynner.

Fiskebensparkett | ByggmaxFiskebensparkett | Byggmax
Behandle gulvet | ByggmaxBehandle gulvet | Byggmax

Kan man slipe andre typer gulv?

Har du laminat- eller vinylgulv, kan du ikke slipe det. Overflaten på gulvene er utformet i imitert tre, ofte i trykt dekorplast, og dermed er det ingen treoverflate som kan slipes. Disse gulvtypene har derimot mange andre gode fordeler, som at de er lettstelte, virker lyddempende og er lette å legge.

Sist, men ikke minst

Når du er ferdig med slipingen, er det viktig at du behandler gulvet med olje, lakk eller voks. Da holder gulvet seg mye lenger. Et behandlet gulv ser dessuten pent ut og er deilig å gå på. Lykke til med prosjektet!

Bli inspirert av våre gjør-det-selv-prosjekt