Hvis du er i startgropen for å trekke ny kloakk i huset, kan det være greit å vite at dette ofte krever en byggesøknad til din kommune. Start derfor med å kontakte kommunen for å finne ut hvilke regler som gjelder for ditt hus. Uansett om du har kommunal eller privat kloakk, ser husets kloakk lik ut og må oppfylle de samme kravene.
Kloakken forlater vanligvis huset via en kloakkledning, som har til oppgave å samle opp all kloakken fra alle husets vasker, toaletter osv. Dette avløpet består vanligvis av et 110 mm plastrør plassert under gulvet og forgrener seg deretter ut til stedene som skal kobles til. Dimensjonen som hver gren skal ha bestemmes av hva avløpet skal brukes til og hvilke muligheter det er for plassering. Det anbefales at toaletter har full dimensjon hele veien, dvs. 110 mm rør helt frem. For gulvavløp og vasker holder normalt 75 mm, men i noen tilfeller kan 50 mm rør være akseptabelt.
Å tenke på ved montering av rørene
Det er viktig å poengtere at du alltid kobler et mindre rør til et større, i retningen vannet renner, og aldri omvendt. Da blir det lett stopp ved reduksjonen. Minimumsfall på avløpsrør er 1:60, dvs 1 cm fall pr 60 cm rør i hele lengden. Dette gjelder også lokalt for alle rørdeler for ikke å risikere tilbakeslag eller at det kan bli et stopp. På slutten av innendørs avløp installeres ventilasjon, som kan suge inn luft utenfra når du for eksempel spyler ned. Hvis du har mange lange strekk med rør, kan det også være nødvendig med ventilasjon flere steder. Disse kan enten gå opp gjennom taket, eller det kan installeres en vakuumventil i et servantskap.
Rørdeler for avløp innendørs
Når det gjelder forskjellige rørdeler, er det grå rør som gjelder for innendørs avløp, og disse skjøtes med muffer med gummipakning. Gummipakningen smøres med silikonsmøremiddel eller silikonspray før installasjon. Grenrør bør være med 45 ° forgrening, slik at avløpsvannet naturlig ledes i riktig retning. Forgreninger er tilgjengelige i 15 °, 30 °, 45 ° og 90 ° hvor sistnevnte også er tilgjengelig med lang bøyning, noe som tilsvarer to 45 ° bøyninger. Lang bøyning er vanligvis å foretrekke ettersom det minimerer risikoen for stopp.
Spør ditt lokale byggesakskontor
Noen ganger finnes det en gulvbrønn i garasjen som er tilkoplet kloakksystemet. Da kreves det som oftest en oljeavskiller, om det i det hele tatt er tillatt. Reglene for dette kan byggesakskontoret i din kommune hjelpe deg med. De kan også hjelpe deg med reglene rundt avfallskverner, noe som kan være lov i enkelte kommuner. Denne installeres under oppvaskkummen i kjøkkenet og maler opp matrester slik at de kan spyles ned i avløpet.
Kloakksystemet skal håndtere mat og drikke som har passert kroppen samt dopapir og ingenting annet. Dessverre finner personalet i de kommunale renseanleggene mye annet som spyles ned, og det kan forårsake problemer. For eksempel kan tørkepapir raskt forårsake stopp da det ikke er laget for å løse seg opp, slik som dopapir er.
Vedlikehold
Et avløpssystem behøver normalt ikke noe vedlikehold hvis det er riktig utført, og det ikke spyles ned noe som ikke skal spyles ned. Hvis det er stopp, kan det løses med spyling eller med en avløpsrenser. Rengjør vannlås og sil regelmessig.
Tenk bærekraftig
Alle kan nok uten altfor livlig fantasi forestille seg hvor viktig det er at avløpet kort og godt bare fungerer uten at man må rense eller gjøre andre tiltak til stadighet. Grunnlaget skapes ved at man velger riktige komponenter som monteres korrekt, med riktig fall og så få og så myke svinger som mulig. Sørg også for at avløpet bare behøver å håndtere det som skal være der, da slipper du etterfølgende oppstaking av avløpet. Skulle det likevel bli stopp er det best å forsøke å rense med vann fra undersiden og unngå kjemikalier som kaustisk soda eller lignende, da disse kan krystallisere og bli til harde avleiringer i rørene.