Vi har i lang tid vært vant til umiddelbar tilgang til både varmt og kaldt vann med en gang vi åpner kranen. For at dette skal fungere, behøver vi i tillegg til kontinuerlig tilførsel av vann også noe som varmer opp vårt vann. Hvis du bor i et hus med fjernvarme løses det varme vannet med en varmeveksler, men med andre oppvarmingssystem kreves det vanligvis en form for varmtvannsbereder. Varmepumper har ofte en innebygget varmtvannsbereder, noe som også er tilfelle med varmekjeler. Har du derimot direktevirkende elektrisk oppvarming eller en luft/luftvarmepumpe behøver du en separat varmtvannsbereder som løser dette.
Kjøp en komplett varmtvannsbereder
Litt forenklet kan man si at en varmtvannsbereder er en vanntank med en innebygget varmekilde og noen ventiler. Når du kjøper en ny varmtvannsbereder leveres den komplett med blandeventil, stenge-/tilbakeslagsventil og sikkerhetsventil med avtappingsfunksjon. Varmekilden består vanligvis av en elektrisk varmekolbe som varmer vannet direkte, men indirekte oppvarming via coil forekommer. Den siste varianten passer ekstra bra når vannet enten er surt eller kalkrikt, noe som kan ødelegge varmekolben.
Sjekk vannet før du installerer varmtvannsberederen
Når du skal velge varmtvannsbereder kan det være bra å kontrollere vannet først slik at du velger riktig type korrosjonsbeskyttelse. Hvis du har egen brønn har du sikkert allerede kontroll på dette, og hvis du har kommunalt vann går det an å få tak i denne informasjonen via kommunens vann- og avløpsavdeling. Tanken i en varmtvannsbereder er ofte av rustfritt stål, noe som passer til vann med lavere pH. Har du litt hardere og kalkrikt vann passer det bedre med kobber, mens varmtvannsberedere i emalje ofte fungerer uansett hvilken vannkvalitet det er snakk om.
Hvor mye vann bruker du?
Hvor mye varmtvann som går med i en husholdning kan variere kraftig, men som en tommelfingerregel rekker det ofte med en varmtvannsbereder på 100 liter for opptil to personer. Er dere i stedet fire i familien vil en bereder på 200 liter være mer dekkende for behovet, eller hvis det bades mye kan man behøver å gå opp til en 300 liters varmtvannsbereder. Har du derimot tenåringer i huset så finnes det ingen enkle tommelfingerregler for hvor mye varmtvann som kan komme til å bli brukt.
En nyere varmtvannsbereder gir ofte lavere kostnader
Vannet i en varmtvannsbereder varmes opp til rundt 70°C for å forhindre tilvekst av legionellabakterier, og deretter ledes vannet ut via blandeventilen. Varmtvannet fra varmtvannsberederen blandes med kaldt vann slik at vannet som ledes ut til dine varmtvannsrør er rundt 50°. Dette gjør at du ikke risikerer å bli skåldet av varmtvannet, samtidig som varmtvannet varer lenger. Den høye temperaturen på vannet i varmtvannsberederen gjør at isolasjonen er viktig. Ofte lønner det seg derfor å bytte ut en gammel varmtvannsbereder med en ny, som betaler seg selv gjennom redusert strømforbruk. Dette er lett å innse med tanke på at oppvarmingen av varmtvannet ofte står for ca. 20 % av den totale strømregningen.
På tide å bytte varmtvannsbereder?
Hvis din eksisterende varmtvannsbereder er 15-20 år gammel begynner det å bli på tide med en utskiftning, og da kan det være på tide å tenke i gjennom om du behøver en større størrelse. Er det ofte den som er sist inn i dusjen som må skylle av seg i kaldt vann, da kan en større varmtvannsbereder virkelig være en stemningsløfter i familien. I tillegg til alder og størrelse kan selvfølgelig en ødelagt varmtvannsbereder også være en god grunn til å skaffe seg en ny.
Installere varmtvannsbereder selv
Hvis det ikke handler om å bytte, men snarere en ny installasjon, så er det viktig å tenke i gjennom plasseringen. En varmtvannsbereder tar en god del plass og den er ikke noe man enkelt på flytter rundt på. Sørg også for at det finnes et gulvsluk i rommet der du har tenkt til å installere varmtvannsberederen, så slipper du noen hundre liter med vann på gulvet hvis det skulle oppstå en lekkasje.
Vedlikehold
Sikkerhetsventilen skal helst kontrolleres 2-3 ganger pr. år ved å først åpne den helt og så stenge den. På den måten mosjoneres ventilen og du unngår at den setter seg fast.
Tenk bærekraftig
Tester viser at det er stor forskjell på de ulike varmtvannsberederne og du kan lett spare mange tusen kroner hvert år på å velge en effektiv modell. Men selv størrelsen spiller en rolle i forhold til hvor effektiv varmtvannsberederen din er, fordi vann som ikke brukes likevel må holdes varmt. Velg derfor en varmtvannsbereder som akkurat dekker dine behov i hverdagen, og se gjerne på en som er klargjort for solvarme eller varmepumpe, hvis du likevel tenker på en slik installasjon.