ISOLERE GULVBJELKELAG
Drømmer du om å ha varme deilige gulv uten trekk? Da er det sannsynligvis på tide å se over isolasjonen i gulvet. Med et godt isolert stubbloft kan du heve komforten i huset betydelig, samtidig som du får et energieffektivt hus med god varmeøkonomi. Det er derfor en god investering for både deg og miljøet å sørge for du har god isolering i gulvbjelkelaget. Denne guiden viser deg hvordan.
Før du starter
Rekkefølgen på arbeidet kan variere avhengig av om det et nybygg eller det er renovering av et stubbloft. Skal eksisterende gulv og undergulv beholdes må hele jobben gjøres fra kryperommet. Hvis ikke er det enklere å jobbe fra oversiden så langt det lar seg gjøre, det blir et triveligere arbeidsmiljø. Det er også på sin plass å gjøre andre tiltak som å se over ventilasjonen i kryperommet, og dekke bakken i kryperommet med plast. I denne guiden går vi utfra at det er snakk om nybgg eller helrenovering, der også nye undergolv skal legges.
Undersiden av stubbloftet kles med en stubbloftsplate som tetter isolasjonen mot vind og skadedyr. Disse er 55,5 cm brede for å passe i gulvbjelkelag med C/C 60 cm og finnes i to typer. Enten som oljeherdet stubbloftsplate av impregnerte trefiber, eller en fibersementbasert plate. Begge variantene er motstandsdyktige mot fukt og gir beskyttelse mot smågnagere, men den sementbaserte er mest motstandsdyktig og er ikke brennbar.
Isoleringen av gulvbjelkelaget finnes i det som kalles stubbloftet. Det er kort og godt over kryperommet og mellom gulvbjelkene. Før i tiden fylte man dette med alt fra leire, sand og høy. I gamle hus kan kan man derfor finne alle mulige typer avfall fra byggeplassen som ble lagt der som isolasjon.
Idag holder standarden for isolering av gulvbjelkelaget en betydelig høyere standard med moderne og effektiv isolasjon. Fremgangsmåten er likevel i grove trekk den samme, og det handler om å tette fra undersiden, og fylle mellomrommet mellom gulvbjelkene. Over gulvbjelkene legges deretter ett undergulv, som dessuten ofte har gulvvarme idag.
U-verdi og lambdaverdi
Som med all isolasjon er det den stillestående luften som isolerer og derfor skal isolasjonen vindtettes på utsiden. Hvor god varmeisolasjon gulvet har angis som U-verdi, og angir hvor god varmeisolerende evne en bygningsdels har. Verdien, som også kalles varmegjennomgangskoeffisient måles i watt pr. kvadratmeter og graden celsius. Dette angir hvor mye varme som lekker ut pr. kvadrameter, og jo lavere verdien er, jo bedre er isoleringen.
Isolasjon finns med ulike λ-verdier (lambda) og beskriver et materiales varmeledningsevne. Dette måles i watt pr. meter og grad celsius (W/(m*°C)), og beskriver hvor godt ett materiale isolerer. Jo lavere verdien er, jo mindre varme slipper gjennom, og dermed desto bedre isolering. Eksempelvis er λ-35 ca 5% mer energieffektivt enn λ-37.
Tenk bærekraftig
Varme deilige gulv uten trekk er et helt åpenbart ønske hos alle huseiere og ofte lett å oppnå med enkle midler, det handler bare om å tenke seg godt om. Foruten det selvfølgelige med å isolere mer handler det også om at luften i isolasjonen ikke skal påvirkes av vind. Sørg derfor for at undersiden har skikkelig tett vindsperre, og kan du i tillegg sørge for å unngå kuldebroer er mye gjort. Da sparer du inn på oppvarmingskostnaden gjennom minsket energibehov, noe som også er bra for miljøet.