ISOLERE YTTERVEGG
Når reisverket er oppe, er det på tide å starte med husets klimaskall. Først må huset gjøres vindtett og deretter isoleres for at den gode varmen skal holde seg inne om vinteren, men også for å hindre at sommervarmen kommer inn. Selv om det kan virke som en stor jobb, så er det ikke så vanskelig. Litt er det jo å tenke på, men følg vår guide så blir huset velisolert!
Før du starter
U-verdi angir hvor god varmeisolerende evne en bygningsdels har. Verdien, som også kalles varmegjennomgangskoeffisient måles i watt pr. kvadratmeter og graden celsius. Dette angir hvor mye varme som lekker ut pr. kvadrameter, og jo lavere verdien er, jo bedre er isoleringen.
Lær deg mer om Lambda
Isolasjon finns med ulike λ-verdier (lambda) og beskriver et materiales varmeledningsevne. Dette måles i watt pr. meter og grad celsius (W/(m*°C)), og beskriver hvor godt ett materiale isolerer. Jo lavere verdien er, jo mindre varme slipper gjennom, og dermed desto bedre isolering. Eksempelvis er λ-35 ca 5% mer energieffektivt enn λ-37.
Vinduer slipper ut mer varme
I tillegg til tykkelsen på isolasjonen i veggene, har det også noe å si hvordan det er isolert, og hvor mange og hvilken type vinduer som er i veggen. Generelt slipper veggen ut mindre varme pr. m2 enn et vindu, så det kan være en god idé å se på valg av vinduer i stedet for å øke isolasjonstykkelsen. Dessuten er det viktig å sørge for å unngå kuldebroer der varmen lettere slipper ut og at veggen er vindtett. Dette betyr at luften står stille i isolasjonen, og slik vil du ha det fordi det er luften som isolerer.
Riktig tykkelse på isolasjonen
Ofte har reisverket en slik dimensjon at tilstrekkelig isolasjonstykkelse kan oppnås. Det kan ellers løses ved å lekte ut til en passende tykkelse på bjelkene. Et alternativ er at lektene legges horisontalt for å bryte kuldebroer, noe som kan gjøres på utsiden, innsiden eller på begge sider.
Begynn med vindsperren
Ettersom det er luften i isolasjonen som isolerer, er det viktig at denne ikke utsettes for vind og det er her vindsperren kommer inn. Hele utsiden skal kles med papp eller vindsperre, og dette er normalt det første som gjøres når man skal isolere ytterveggen. Dette betyr at du slipper trekk og får et bedre arbeidsmiljø i huset.
Husk fuktsperren
Innenfor vindsperren skal isolasjonen komme i ett eller flere lag. Deretter bør du ha en fuktsperre i form av en aldersbestandig plast. Denne har til oppgave å sørge for at fukt ikke presses ut i veggene, noe som ellers er tilfelle når fukten normalt er høyere inne enn utenfor. Fuktsperren må ikke plasseres ytterst, men kan med fordel plasseres opptil 1/3 del inn i isolasjonen. På denne måten får du et installasjonslag for el- og vanninstallasjoner, som dermed kan gjøres uten å lage hull i fuktsperren.
Å arbeide med isolasjon er en støvete jobb, og heldekkende klær anbefales, også hansker, åndedrettsvern og vernebriller.
Tenk bærekraftig
Isolasjonen skal holde den koselige varmen på innsiden og isolasjonen fungerer best når luften i den står helt stille. Vær derfor nøye med vindsperren på utsiden slik at det ikke finnes risiko for at vinden kommer inn til isolasjonen. Et annet viktig aspekt for å holde energibehovet i huset nede er å bygge bort eventuelle kuldebroer som lett kan oppstå i hjørner, rundt vinduer eller via bjelkelaget. Ved å legge isolasjonen i kryss i flere lag bryter du disse kuldebroene effektivt og kan på denne måten spare både lommeboken og miljøet.