Montere ytterdør
Ytterdører finnes i en mengde ulike stiler og kan gi både gangen og fasaden et nytt utseende. I dag finnes det ingen begrensninger for hvordan en ytterdør kan se ut, og det går an å kjøpe alt fra slette dører til massive dører i eik med glasspartier. Å montere en ytterdør kan høres enkelt ut men det finnes en del ting å tenke på med valg og dør, og hvordan den monteres korrekt.
Før du starter
Ytterdører finnes i flere ulike mål, stiler og farger. Vanligvis er en ytterdør bygget opp av en massiv treramme slik at låsekisten og hengslene får godt feste. Fram- og bakside er ofte kledd med en fuktbestandig plate som f.eks. HDF og hulrommet inne i døren er som oftest fylt med isopor som har veldig gode isolerende egenskaper. Enkelte dører har en aluminiumsplate bak HDF-platen, dette gjør døren stivere og mer innbruddsikker.
Lav U-verdi – mer energieffektiv dør
For å angi hvor energieffektiv en dør er angis det en såkalt U-verdi (eldre dører kan være merket med K-verdi). Ju lavere U-verdien er jo bedre er døren ut fra et energisynspunkt. En moderne dør har en U-verdi rundt 1,0 W/(m^2*K) og for å sette det i perspektiv har en yttervegg ofte en U-verdi på 0,2 W/(m^2*K). Prisen på en dør øker ofte med minsket U-verdi, men tenk på at døren utgjør en veldig liten del av klimaskjermen (fasaden). Det er viktig for dørens installerte U-verdi at den sitter tett mot karmen og at glippen rundt karmen er tettet godt for å forhindre kald luft fra å komme inn i bygningen.
Høyrehengt eller venstrehengt?
Når du skal velge hvilken ytterdør du vil ha må du ta hensyn til slagretningen, som forteller hvilken side hengslene sitter på. For å finne ut dette stiller du deg på den siden som har synlige hengsler når døren er stengt. Sitter de på venstre side er døren venstrehengt og sitter de på høyre side er døren høyrehengt.
Karmen på ytterdører angis med modulmål i desimeter, for eksempel 9x21 der 9 er bredden og 21 er høyden. Disse målene angir størrelsen på åpningen i veggen der karmen skal monteres og som i dette tilfellet er 90 cm bredt og 210 cm høyt. Karmens faktiske størrelse er ca. 20 mm mindre enn modulmålet for å gi plass til tetningsstrimmel rundt karmen samt ta opp bevegelse mellom karm og vegg.
Ha kontroll på kravene som gjelder
Det er viktig å kjenne til hvilke regler som gjelder for ytterdører. Ved nybygg skal fri bredde være på minimum 86 cm, hvilket betyr at en dør med modulbredde på 100 cm (f.eks. 10x21) bør velges. Det finnes også krav til at terskelen ikke skal være for høy, men det kan uansett være en god ide å sjekke med byggesakskontoret i din kommune hvilke aktuelle regler som gjelder ved nybygg. Kravene gjelder ikke hvis du bytter til ny dør i samme størrelse.
Ved valg av håndtak/dørvrider er det viktig å velge en som er ment for ytterdører da det er andre dimensjoner enn de som er for innerdører.
Vedlikehold
Tørk bort smuss med en fuktig klut, eventuelt med noen dråper oppvasksåpe. Etterhvert kan utsatte overflater og hjørner få skader i malingen, noe som kan utbedres med å flekkmale.
Tenk bærekraftig
For å oppnå så lang levetid som mulig er det bra å velge en ytterdør av god kvalitet, og som du også virkelig liker utseendet på. En ytterdør brukes mange ganger hver dag og er en del av husets klimaskall, så den behøver litt omtanke og vedlikehold med jevne mellomrom. Sjekk at tetningslistene er hele og tetter skikkelig, ellers blir det raskt store varmetap som forsvinner ut i glippene. Selve dørbladet kan også behøve vedlikehold og males om etter noen år, særlig hvis døren er utsatt og på sørsiden.