Fundament / plint har et brett bruksområde og er et veldig passende materiale å sette rett i eller på bakken. Hvis du er ute etter en skikkelig stødig løsning for gjerde, espalier, bod, eller terrasse er det lite som slår et støpt fundament. I vår guide får du vite det som er viktigst med det å støpe, dimensjonere og grave - alt for å få til et vellykket resultat!
Armeringen er et viktig moment når det støpes for å forhindre sprekkdannelse, ta opp last og spenninger. Armeringsjern kappes enkelt med en vinkelsliper, og de skal alltid plasseres i formen på en slik måte at de støpes helt inn. Dette for å unngå at de ruster. Armeringen skal alltid plasseres i den retningen som lasten skal tas opp, og i et fundament blir dette vertikalt.
Avstanden mellom fundamentene bør ikke overstige 2 m, men 120 cm er en bra retningslinje for de fleste konstruksjoner. Mål fra senter til senter på fundamentene. Avstanden avhenger også av hvilken dimensjon som skal brukes på bjelkene mellom fundamentene, og hvor tung hele konstruksjonen blir.
Hvis du planlegger å støpe et husfundament eller andre mer avanserte konstruksjoner må du alltid rådføre deg med kvalifiserte fagfolk.
Å bruke ferdigstøpte fundamenter er det enkleste, og du slipper hele prosessen med å støpe. De leveres ofte i lengder på 500 mm eller 700 mm, og lengde du skal velge er avhengig av hva fundamentet skal brukes til. De lengste er godt egnet til tyngre konstruksjoner som et anneks eller stor bod. De korte egner seg til å bygge en terrasse, et gjerde, eller lignende lette konstruksjoner.
Hva er frostfri dybde?
At fundamentet skal settes på frostfri dybde er noe du kanskje har hørt mange ganger. I virkeligheten kan frostfri dybde være 1,5 m eller dypere ned i bakken. Det viktigste for enkle konstruksjoner der fundamentet ikke settes så dypt er at det legges drenerende masser som singel eller pukk i bunnen av utgravningen, og på siden av fundamentet. De drenerende massene sørger for at fundamentet ikke kommer i direkte kontakt med vann og dermed unngår du telehiv. Drensmassene gir vannet mulighet til å ekspandere takket være sine drenerende og kapillærbrytende egenskaper. Du bør alltid bruke markduk under drensmassene, det forebygger setninger gjennom å holde jorden unna drensmassene.
Velg rett betong
Det er viktig å bruke riktig type betong når du skal støpe fundament selv. Det finnes veldig mange forskjellige typer men den vanligste betongen for fundamenter er grovbetong. Hvis støpingen skjer i minusgrader kan du tilsette frostbeskyttelse når betongen blandes. Les alltid instruksjonene på produktet for se hva det er egnet til og hvordan det skal blandes.
Du kan også velge å blande betongen selv med sement, sand/grus og rent vann. Det kan være et bra alternativ hvis du skal støpe større mengder, da det blir noe billigere pr. volumenhet. Det er veldig viktig at sanden/grusen er ren uten noen forurensning, da dette kan føre til korrusjon (rust) i armeringen.
Vedlikehold
Et fundament har normalt ikke noe vedlikeholdsbehov, men det kan være bra å sjekke så det ikke har kommet frem mikrobiell vekst.
Tenk bærekraftig
Unngå å støpe større fundament enn du behøver for det aktuelle prosjektet, da sparer du inn en hel del materiale. Betong er tungt og har en stor del av sin miljøbelastning koblet til transport, så kan du spare inn noen sekker minsker påvirkningen på både miljøet og lommeboken. Graver du i urørt mark er denne ofte allerede stabil og komplementerer du med å sørge for at vannet kan dreneres bort behøves som oftest ikke så store fundamenter for å få et stabilt resultat.