STØPE RINGMUR
Uansett om det er en mur til en grunnmur til hus eller i hagen behøver muren et stabilt fundament å stå på for å ikke røre på seg og sprekke over tid. Fundamentet som du lett lager ved å støpe en armert ringmur fordeler trykket ned i bakken og sørger for at hele konstruksjonen blir til en enhet. Ettersom fukt i bakken kan skape store problemer må du sørge for god drenering.
Før du starter
Første steget når du skal støpe en ringmur er å sørge for at grunnforholdene er bra og at underlaget der du skal støpe ringmuren ikke binder vann. Derfor skal all matjord fjernes og det skal graves en grøft som er tilstrekkelig dyp til å få på plass steinmasser. Grusen som skal brukes skal være uten nullfraksjoner og vil være da være både drenerende og kapillærbrytende. Dette sørger for at du beskytter ringmuren mot problemer som kan oppstå i forbindelse med fukt, som f.eks. frostspreng ved tele. Hvis bakken er veldig komprimert og fast er det også viktig at du leder det drenerte vannet bort fra ringmuren.
Belastning og plassering bestemmer ringmurens størrelse
Dimensjonen på din ringmur bestemmes til dels av hvilken belastning den skal tåle, men også på de gjeldene grunnforholdene der du skal støpe. Jo mer stabil bakken er med god bæreevne jo mindre ringmur kan du klare deg med. Det samme gjelder også i forhold til belastningen som ringmuren skal overføre, og et hus trenger generelt en kraftigere ringmur enn en hagevegg.
Hvilken konstruksjon passer best?
Ved større konstruksjoner er det anbefalt å bruke en konstruktør til å regne gjennom forutsetningene og komme frem til en passende konstruksjonsløsning. Som en tommelfingerregel pleier det å holde med 15 cm. høyde ved gode grunnforhold, og da holder det med armering i bunnen. Behøver du dobbel armering pga. dårlig bæreevne i bakken eller stor belastning fra oversiden kan du behøve å øke tykkelsen til 20 cm og dobbelarmering. Når det gjelder bredden på ringmuren er det passende å la den bli en halv blokkbredde bredere på hver side. Det vil si at du skal lage ringmuren 40 cm. bred hvis du skal mure med 20 cm. brede blokker.
Før du begynner å støpe
Først må du bygge en støpeform som må være stabil nok til å tåle trykket fra betongen. Det beste er å enten bruke konstruksjonsvirke eller forskalingsplater som forsterkes med bjelker langs hele formen. Husk også på å bygge støpeformen på en slik måte at det er lett å rive den når ringmuren er ferdig.
Grovbetong – blande selv eller bestille tilkjørt
Til ringmuren brukes grov betong som du kan kjøpe i sekker og blande selv eller så kan du bestille ferdig betong tilkjørt av en betongbil hvis du skal støpe mye. Ett alternativ er at du blander grovbetongen fra grunnen av med sement, sand og grus og vann, men risikoen er at du ikke får en jevn og lik kvalitet ved de ulike blandingene.
Som tidligere nevnt skal ringmuren armeres og det gjøres med vanlige armeringsjern, vanligvis 10 mm eller 12 mm. Disse skal legges i formen på distanseklosser slik at de havner inne i selve betongen. De skal også festes i hverandre med ståltråd når de skjøtes. Tommelfingerregelen er at et armeringsjern alltid skal dekkes med minst 5 cm betong og at overlappet i skjøtene skal være minst 60 cm.
Tænk bærekraftigt
Betong er tungt og en stor del av miljøbelastningen kommer fra transporten, så kan du spare inn noen sekker minsker påvirkningen på både miljø og lommebok. Dette kan ofte oppnås ved å gjøre ringmuren tykk der det behøves og litt tynnere der kravene er lavere, f.eks. ved å fylle formen med steinmasser. Armerer du deretter godt og sørger for at denne blir godt dekket av et tilstrekkelig tykt lag med betong, samt sørger for at vann ledes bort gjennom drenering, har du laget gode forutsetninger for en ringmur som kommer til å holde lenge.