Bygge lydplater
Mange har fått opp øyene – eller rettere sagt ørene – for lydens betydelse for komforten i hjemmet. Med enkle midler kan du raskt og enkelt skape en mer harmonisk akustikk som i sin tur skaper et triveligere miljø å være i. Fordelen med lydpaneler er at du ikke behøver å gjøre noen større forandringer i rommet og de kan lages i mange ulike utførelser for å passe i inn alle rom.
Før du starter
Lyd består av mekaniske svingninger som beveger seg i en eller annen form for materie og kan formidles både i luft, faste eller flytende emner. Når svingningene treffer en annen overflate så vil de enten reflekteres eller overføres til overflaten, da en del av energien tas opp i materialet. Dette er det veldig bra å kjenne til når man vil dempe forstyrrende lyd og ekko.
Myke materialer demper lyd
Som du sikkert vet så kan det være mye ekko i et tomt rom men når du begynner å flytte inn møbler, legge et teppe på gulvet og henger opp gardiner så dempes denne lyden. Det er fordi lyden nå får mange ulike hindre å støte mot slik at det spres i rommet på en annen måte men også at myke materialer demper lyden.
Perfekt med lydpanel hvis du har liten plass
Hvis du er fornøyd med innredningen og ikke føler at du har plass til flere sofaer eller gardiner kan lydabsorberende panel være en perfekt løsning. Disse finnes i en rekke ulike utførelser, både klare til å settes opp, som f.eks. lydabsorberende bilder eller som panel som settes opp i tak eller på vegger. Ytterligere et alternativ er å bygge egne, hvilket ikke er så vanskelig og kan være et fint prosjekt også for den litt uerfarne.
Myke materialer i en ramme som kles med tekstil
Prinsippet for å bygge en lydabsorberende plate er ganske enkelt og består i hovedsak av en ramme som fylles med et mykt materiale som kan dempe lyd før det kles med et fint tekstil. Hvis du vil fordype deg i temaet finnes det mye å lese om ulike materialers evne til å dempe spesifikke frekvenser, men i et vanlig hjem pleier det å bli mer enn godt nok uten denne kunnskapen også. Og hvis du vil slippe å kjøpe spesielle plater av akustikkskum med høytalertrekk kan du likegodt bruke vanlig tekstil til å kle inn platene med. Som lyddempende fyll fungere isolasjonsplater av mineralull godt, eller hvorfor ikke en haug med gamle frottéhåndklær.
Få riktig avstand mot veggen når du henger opp
Opphenging av lydplater er et eget tema i seg selv for å få det lyddempende materialet i riktig avstand til reflekterende overflater på baksiden. Grunnen til dette er at lyd som passerer gjennom det dempende laget bør ferdes litt i luft før det reflekteres i veggen bak. Deretter møter lyden det lyddempende materialet på nytt og dempes ytterliggere. Ett alternativ er at rammen på lydplaten lages litt dypere enn det dempende materialet slik at det dannes en luftlomme på baksiden. På den måten kan rammen på lydplaten ligge an mot veggen, noe som ofte blir det fineste.
Vedlikehold
Med tiden kommer lydplaten til å bli støvete. Da kan det være behov for å ta den ned og støvsuge den med et møbelmunnstykke på støvsugeren.
Tenk bærekraftig
Ved å bygge lydpaneler selv kan du ha full kontroll på hvilke materialer som brukes og dermed kunne gjøre miljøsmarte valg. Rammen bygger du med fordel av norske nærproduserte materialer, eller hvorfor ikke kapp som er til overs fra et annet prosjekt. Deretter kan du kle rammen med et stoff av økologisk naturmateriale. Glassull er riktignok en energikrevende prosess men råvaren består normal av resirkulert glass, og som alternativ kan du også bruke kasserte frottehåndklær.