Bygge utedo
Ingen sommersteder eller øyer i skjærgården er komplette uten en fin og trivelig utedo. De fleste av oss som har vokst opp med båt eller hytte kjenner igjen nervøsiteten og det uvante med å ikke kunne gå på et vanlig toalett. Med hjelp av en skikkelig fin, stabil og fresh konstruksjon vil den uvante følelsen raskt forsvinne og du kan bidra til komposten i fred og ro.
Før du starter
Før du setter dine store planer ut i livet, er det viktig å vite hvilke regler som gjelder for din kommune. Et utedo regnes som bod og nye regler gjør det enklere å plassere dette inntil en meter fra tomtegrensen uten at du behøver å søke om dette. Det kan likevel være gunstig å prate med naboene før du setter i gang.
Plasseringen bør også være gjennomtenkt da en utedo kan gi lukt avhengig av hvilket system du velger for å håndtere avføringen. Derfor kan det være lurt å velge et sted som hverken er forstyrrende for deg eller naboene dine.
Hvilket system skal jeg velge?
Det finnes mange ulike system for å håndtere avføringen fra en utedo. Det mest tradisjonelle er et hull i bakken, men i dag finnes det man ulike typer system å velge mellom. En variant er å ha fastmonterte beholdere med torv som bryter ned avføringen på plass og som så kan løftes ut.
Det finnes også toalettstoler som separer urinen og brenner avføringen på plass, men disse krever tilkobling til strøm. En mer praktisk variant, som også brukes i denne guiden, er et vanlig sete med en toalettbøtte som trilles inn fra baksiden. Uansett hvilken variant du velger kan en løsning med urinseparering være et godt tilvalg. Dels hjelper det til med å holde lukten og fluer borte, samtidig som urinen kan blandes med vann og brukes som gjødsel.
Tilpass utedoen til dine behov
Det siste som er verdt å nevne – at akkurat som med alle andre prosjekt – går det an å tilpasse både utseendet og konstruksjon etter behov i denne guiden også. F.eks. kan man lett bygge inn et skikkelig vindu sammen med ventilasjon. Selv taket kan bygges mer solid for å tåle tyngden av takstein, og det er fantasien, eller kanskje lommeboken som bestemmer. Den delen som bør tilpasses nøye er høyden på setet samt høyden på luken eller hullet bak, og det bestemmes ut fra hvilket system du velger for håndtering av avføringen.
Vedlikehold
Vedlikehold utedoen ved å holde det rent innendørs og i området rundt toalettbøtten. Komplementer med ventilasjon hvis det naturlige draget ved takfoten ikke er tilstrekkelig.
Mal om kledningen etter noen år når fargen ser blass og slitt ut. Test å vaske med fasadevask først for å se om det kan gi fasaden et løft igjen.
Tenk bærekraftig
En utedo er ofte et miljøvennlig og godt alternativ i seg selv da det ikke sløser med drikkevannet vårt. Bygger du i tillegg utedoen din på en bærekraftig måte med lokalproduserte materialer og passer på å vedlikeholde den godt, har du skapt gode forutsetninger for et lite klimafotavtrykk. Hvis du lar kledningsbordene stå og trekke i seg grunningsolje før du grunner, holder det lenge. At du deretter kan benytte det som produseres i utedoen til å gjødsle en kjøkkenhage med lokalproduserte planter gjør det hele enda mer bærekraftig.