Forskjellen på kakkelfliser og klinkerfliser | ByggmaxForskjellen på kakkelfliser og klinkerfliser | Byggmax

Hva er forskjellen på kakkelfliser og klinkerfliser?

Her kan du finne ut forskjellen på fliser og klinker slik at du kan velge riktig keramikk til riktig miljø.

Går du med renoveringstanker og funderer på å innrede med kakkelfliser og klinkerfliser? Kakkel og klinker kan virkelig forbedre innredningsstilen din og er populært å bruke på kjøkken og i baderom. Før du skal velge deg kakkelflis eller klinkerflis er det lurt å kjenne til hva som er forskjellene mellom dem. Både kakkel og klinker er keramiske plater, men de produseres på forskjellig måte og inneholder ulike komponenter som gir forskjellige egenskaper. Dette gjør at kakkel og klinker passer i ulike miljøer.

Ved å kjenne til forskjellene kan du være sikker på at du velger riktig keramikk til riktig miljø. Her har vi derfor samlet alt du trenger å vite om kakkel og klinkers materiale, produksjonsprosess og bruksområder.

Forskjellen på kakkelfliser og klinkerfliser | ByggmaxForskjellen på kakkelfliser og klinkerfliser | Byggmax

Hva er kakkel?

Kakkel er glaserte keramikkplater av relativt porøst leirgods. Det porøse leirgodset betyr at kakkel har en ganske høy vannabsorpsjon* på ca. 10-20 %. Dette gjør at kakkel har lavere holdbarhet og motstandskraft mot slitasje, kjemikalier og frost. Derfor bør kakkel bare monteres på innendørs vegger, og ikke utendørs eller på gulvet der det risikerer sprekker. Kakkelflisene produseres gjennom tørrpressing og brenning i ovner med rundt 1000 grader der glassmasse smeltes ut over flisens overflate. Glasuren gir en blank eller matt overflate og gjør kakkelflisen veldig enkel å rengjøre.

Kakkelflisene kan da enten ha en klassisk avrundet kant eller en rett kuttet kant som også kan kalles rettkant. En rettskåret kant lasersages etterpå, noe som betyr at størrelsen på platene er mer spesifisert. Dette gjør at fugbredden kan være 1-2 mm når platen er rettskåret, mens en avrundet kant skal ha en fugbredde på 3 mm. Den litt større fugbredden fungerer som et spenn for å jevne ut forskjellene i platenes størrelse.

Hva er klinker?

Klinker er keramikkplater av tett leirgods. Klinkerflis har dermed et lavt vannopptak, cirka 0,1-6 %, noe som gjør klinkerflis så slitesterk at den kan brukes på både vegger og gulv. Holdbarheten til klinkerflis angis i PEI-verdi. PEI-verdien viser hvor klinkerflisen er egnet til bruk, for eksempel kan PEI 5 brukes i travle offentlige miljøer og PEI 1 er egnet for hjemmebruk med lett gangtrafikk som på badet. Husk at det er ikke sikkert at klinkerflis tåler frost så sjekk alltid produktinformasjonen for klinkerflisen om du vil ha den utendørs.

Klinkerflisene tørrpresses eller våtpresses og brennes i ovner i en temperatur på rundt 1300 grader. Platene kan være glaserte eller uglaserte, og de fleste har en avrundet kant, men de er også tilgjengelige med rettskåret kant.

Avslutningsvis er klinker noe mer holdbar enn kakkel. Klinkerflis kan derfor brukes både på vegger og gulv, og en del kan til og med brukes utendørs.