Opparbeide hagen
Før du kan skape din drømmehage behøver tomten å forberedes, noe som ofte innebærer å kutte ned kratt, eventuelt drenere og planere tomten. Å planere betyr å sørge for at det er de rette materialene på rett sted og med rett høyde. Ved nybygg skjer dette ofte i to trinn, en grovplanering gjøres når huset bygges og senere anlegges selve hagen. I denne guiden skal vi vise deg hvordan.
Før du starter
Matjord for gressplen skal jevnes ut og pakkes passe hardt enten du skal så gress eller rulle ut ny plen. Det kreves ofte flere runder med å jevne ut og komprimere for å få et bra underlag. Når du har sådd, eller rullet ut gjelder det å vanne mye, spesielt hvis det er varmt. Beste tiden for å legge ny plen er på våren eller tidlig på høsten.
Som ved alle typer prosjekt er det viktig å begynne med å legge en plan. Du må først finne ut hvilke forutsetninger som gjelder på din tomt. Hvilken type jord, fjell som stikker opp eller lignende gir deg litt ulike begrensninger og muligheter. Mange ting går det an å endre på, men noen ganger kan det være en god idé å tenke seg godt om og forsøke å få begrensningen til å bli en fordel i stedet for en ulempe. F.eks. kan høydeforskjeller medvirke til å skape et rom i hagen, og en stor stein kan bli en prydgjenstand sammen med et blomsterbed.
Gjør alle tunge deler av jobben samtidig
Har du god oversikt over hvordan du vil at sluttresultatet skal bli er det lettere å få plass alle større forandringer i forbindelse med grovplaneringen. På den måten kan du utnytte maskinene når de først er der, og slipper skader på tomten som følge av å måtte bruke maskiner senere også. Noen ganger er det behov for å lage drening for å håndtere områder med mye vann i grunnen. Sjekk hvordan du kan bli kvitt vannet, om du kan koble deg til kommunens overvannsnett eller lokalt f.eks. ved å lage en steinkiste. Et annet viktig punkt er å sørge for at det er fall ut fra hus og bygninger for å unngå skader som vann kan forårsake.
Forbered for uteplassen
I forbindelse med grovplaneringen passer det bra å lage bærelaget på de områdene det skal være hageganger, uteplasser eller oppkjørsel. Også eventuelle murer krever et stabilt underlag for å gi et godt resultat som holder over tid. Har det dukket opp masse store steiner ved utgravingen kan dette samles i en dekorativ steinrøys. Da slipper du dessuten å betale dyr frakt for å bli kvitt de.
Husk el og vann
Når de ulike områdene begynner å ta form skal matjorden på plass for plen og blomsterbed. Velg jord av høy kvalitet som er garantert ugressfritt, spesielt fra invasive arter som bjørnekjeks eller parkslirekne. I forbindelsen med at det fylles på jord passer det fint å legge ned vann og trekkrør for el på utvalgte steder. På den måten har du forberedt for vanningssystem og kommende hagebelysning.
Vedlikehold
Med årene kan dreneringer bli tette og ha behov for å spyles. Ta av lokket til spylebrønnen og spol gjennom systemet. Er det helt tett kan det være behov for å spyle fra avløpssiden med en rørrenser.
Regelmessig luking av ugress kreves for å holde vegetasjonen i sjakk og der du vil ha den.
Belegningsstein behøver etterhvert å vaskes og fugene må renses for ugress. Fyll på med mer fugesand etter behov ved å feie det ut over hellene.
Tenk bærekraftig
Før du begynner å rive opp hele hagen kan det være smart å planlegge hvordan du best kan få hagen til å fungere i samspill med omgivelsene. Da kommer det ferdige resultatet til å føles mer harmonisk og som en bonus pleier det også å innebære mindre jobb under selve anlegningen. Bruk de massene som finnes lokalt hvis det lar seg gjøre, da slipper du masse transport av tungt materiale, noe som sparer både lommeboken og miljøet.