Renovering av gulv | ByggmaxRenovering av gulv | Byggmax

Renovering av gulv

Har det vært skader og riper i gulvet? Her kan du lese våre tips og råd om hvordan du reparere gulvet på best mulig måte.

Vi går på gulvet hver dag, og det er ikke til å unngå at det til slutt oppstår ulike typer skader. Dessuten setter vi tunge møbler på gulvet, drar med oss smuss og kan komme til å miste tunge ting. Noen områder, som gangen og kjøkkenet, er så klart ekstra utsatt ettersom de utsettes for stor trafikk og tøff slitasje. Når skaden er skjedd, finnes det likevel muligheter for å renovere gulvet i stedet for å bytte ut hele. Med ganske enkle framgangsmåter kan gulvet ditt bli så godt som nytt. Å reparere gulvet er dessuten godt for både miljøet og lommeboka.

Uavhengig av om gulvet ditt har tatt skade av tidens tann eller et uhell, finnes det måter å reparere det på. Her har vi derfor samlet våre beste tips og råd til å reparere gulvet med enkle midler.

Renovering av gulv | ByggmaxRenovering av gulv | Byggmax

Reparasjon av parkett og tregulv

Bulker, sprekker og riper er blant skadene som kan oppstå på parkettgulv og tregulv. For å bøte på dem har vi her samlet punktreparasjoner du kan utføre i stedet for å bytte ut hele gulvet.

Bulker og trykkmerker kan du ordne med en fuktig klut. Fuktigheten får nemlig trefibrene til å utvide seg, og bulken forsvinner. Om det ikke er nok, kan du bruke et varmt strykejern i tillegg til den fuktige kluten. Pass bare på at du ikke svir gulvet.

Har det oppstått hull og sprekker, kan du fylle dem med tresparkel. Når sparkelen har tørket, kan du slipe og ha på lakk eller annen overflatebehandling.

For å fikse mindre riper i tregulvet trenger du spesialtilpasset reparasjonsvoks i ulike farger. Med voksen kan du polere bort eller jevne ut ripene.

Med disse enkle metodene må det ingen større renovering til for at gulvet skal se fint ut.

Fiks skader med sliping

Om ikke grepene ovenfor skulle hjelpe, gjenstår det å enten slipe parketten eller erstatte de skadde delene. Hvis du vil slipe parkettgulvet, må du først undersøke om det er blitt slipt tidligere, og hvor tynt slitelaget er nå. Et parkettgulv kan slipes omtrent to–tre ganger før det blir for tynt. Et gulv i heltre kan slipes mange ganger så lenge trelaget ikke blir tynnere en 2,5 mm. Hvis trelaget er i orden, kan gulvet slipes og bli så godt som nytt. Ikke glem å behandle gulvet med lakk eller olje etterpå.

Om enkelte deler er veldig skadd, går det an å bytte enkeltbord eller enkeltstaver i parkettgulvet. Til dette anbefaler vi derimot at du hyrer en profesjonell gulvlegger. Når du skifter ut deler av parketten, blir du også nødt til å slipe og behandlet hele gulvet for å få samme nyanse på hele overflaten.

Å reparere laminat- og vinylgulv

Laminat- og vinylgulv er mer motstandsdyktige mot sprekker og riper, men også de kan utsettes for uhell. Heldigvis finnes det også reparasjonsvoks til disse gulvene. Velg voks i en farge som passer til gulvet. Deretter kan du slipe og bearbeide voksen til sprekken ikke synes lenger. Laminatgulv og vinylgulv kan dessverre ikke slipes dersom skaden er for stor. Derimot kan du erstatte et skadd bord med et nytt slik at gulvet blir så godt som nytt igjen.

Bli inspirert av våre gjør-det-selv-prosjekt