Sparkle gipsskjøter
Når du har nyoppsatte gipsplater må du først sparkle alle skjøter og skruehull før du kan male eller tapetsere. I tillegg til å skape en jevn overflate for overflatesjiktet, skal skjøtene også forsterkes. Dette gjøres for å unngå sprekker ved bevegelse i huset, som ellers kan ødelegge en fin vegg. Du finner alle produktene du trenger hos Byggmax og med denne guiden har du snart slette vegger.
Før du starter
Gipsplater er utstyrt med en faset kant lang begge langsidene, hvilket er til for å enkelt kunne sparkle skjøtene. Dette skaper en forsenket skjøt som gir plass til sparkel og en remse for å forsterke skjøten slik at du ikke får sprekker i tapetet. Skjøter som er kappet eller der kortsiden på gipsplaten skjøtes mangler denne forsenkningen. Da faser du av hjørnet med en kniv for å skape plass til sparkel.
To måter å forsterke skjøtene på
Når du skal forsterke en skjøt har du to alternativer og du kan enten feste en selvklebende glassfiberremse eller så gjør du som de proffe og bruker en papirremse. Glassfiberremsen er litt lettere å håndtere da det bare er å tape den opp før du begynner å sparkle. Papirremsen derimot ansees å være bedre på å motvirke sprekkdannelser. Papirremsen kan virke litt kronglete å bruke, men allerede etter den første skjøten kommer du til å ha kontroll på hvordan det fungerer.
Slik fikser du hjørnene
Innvendige hjørner sparkles på samme måte og hvis du bruker papirremse kan det være smart å brette denne på midten før du setter den opp. Da blir det enklere å få til et skarpt og pent hjørne. Ytre hjørner derimot behøver ekstra forsterkning i form av enten aluminiumsforsterket papirremse eller hjørneprofil i plast eller metall.
Reparer skader og fjern skruer
Før du begynner å sparkle sørger du for at ingen skruer stikker opp over overflaten eller at du ikke har noen større skader. Større skader kan repareres med gipsbruk, dette kan legges på ganske tykt og tørker raskt uten å synke sammen. Når det har tørket slipes det lett for å fjerne eventuelle kanter som stikker ut. Det behøver ikke være perfekt da veggen uansett skal sparkles.
Legg på sparkel tynt – i flere omganger
Grunnregelen når man skal sparkle vegger og tak er at det er best å legge på flere tynne lag med sparkel. Dette minimerer behovet for å slipe, noe som kan være både vanskelig og tungt hvis det er for mye som må slipes bort.
Nye stålsparkler har en veldig skarp kant og spisse hjørner, noe som kan gjøre at de er litt vanskelige å jobbe med. Så har du kjøpt nye verktøy til dette prosjektet anbefales det at du tar et sandpapir og drar over kanten og hjørnene. På den måten blir det enklere å legge på og dra av sparklet uten at det blir kanter.
Tenk bærekraftig
Våg å utfordre deg selv litt og prøv papirremser i stedet for glassfiberremser neste gang du skal sparkle en gipsskjøt. I tillegg til at dette er de proffes valg og går for å være et bedre alternativ for å motvirke sprekker i skjøten så er dette også et mer miljøvennlig alternativ. Glassfiber lages av glass som smeltes og spinnes til lange tråder som brukes til produksjonen av nettet til glassfiberremsene. Denne prosessen krever mye energi, og i tillegg tilsettes det bindemiddel som senere kan avgi gasser til omgivelsene.