VEGGHENGT SKAP
Det er mange som vil ha unike møbler i hjemmet sitt som både gjenspeiler smaken og fyller ens egne behov. Til tross for et stort utvalg av både møbler og innredningsdetaljer som bare er et klikk unna kan det være vanskelig å finne eksakt det du vil ha. Et morsommere og ofte billig alternativ er da å bygge disse møblene selv, noe som gjør at du garantert får et unikt resultat.
Før du starter
En av de vanligste prosjektene å starte med er et mindre bord, som f.eks. et sofabord, nattbord eller en TV-benk. I sin aller enkleste form består de av en plate og et stativ/ben, og selv om dette høres enkelt ut kan det varieres i det uendelige. Et annet vanlig prosjekt å gå i gang med er hyller eller skap, som egentlig bare er varianter av skuffer. Ved å kombinere disse to kan du enkelt bygge en mediabenk til å sette på gulvet eller henge på veggen.
Plater er bedre enn massivt tre
Hvis du vil bygge med massivt tre er det viktig at det er tørt, ellers finnes det risiko for at det slår seg og du får et dårlig resultat. Fuktnivået skal helst ligge i intervallet 6 – 10 % for at du skal få et godt og stabilt resultat, og dette kan du kontrollere med en fuktighetsmåler. Dessuten har massivt tre en tendens til å svelle og krympe i takt med sesongene. For skrogene til skap er derfor plater ofte et bedre valg, og det finnes flere typer å velge mellom.
Bygge skap av kryssfiner, sponplate eller MDF?
Det finnes ulike plater og kryssfiner er ett alternativ som passer bra til å bygge skap. Det består av et antall lag finer som er limt på hverandre på kryss av hverandre, og dette gir et stabilt materiale med gode egenskaper. Andre alternativ er sponplater eller MDF som begge består av trefiber som er limt sammen under høyt trykk. MDF er best egnet til å bygge møbler av fordi det er veldig lett å bearbeide, samt egner seg bra til å males.
Trelim er sterkere enn du tror
Ettersom all møbelbygging handler om å kappe materialer ned til mindre biter som deretter skal settes sammen på en viss måte blir det viktig å ha oversikt over sammenføyningsteknikkene. Enten bruker du mekaniske festeelementer som f.eks. skruer eller så limer du du sammen konstruksjonen, gjerne sammen med plugger eller lamellkjeks. Vanligvis klarer du deg med vanlig trelim, og selve skjøten blir sterkere enn det materialet du limer sammen.
Mål og merk opp nøye før du kapper
Ved møbelbygging er det viktig å være nøyaktig og det stiller ekstra store krav til dine måle- og merkekunnskaper, samt at du klarer å kappe nøyaktig ved markeringene. For å forenkle kvaliteten på resultatet er det alltid en god ide å kappe alle deler med samme mål samtidig. På denne måten blir alle like lange, og avvik på noen tiendels millimeter behøver derfor ikke å ha noen betydning for resultatet. Sørg også for å kontrollmåle ofte og gjør en testmontering før du begynner å lime noe, da har du fortsatt mulighet til å korrigere.
Tenk bærekraftig
Ulike typer plater som f.eks. sponplate, kryssfiner og MDF inneholder lim eller en form for bindemiddel. I visse typer plater brukes også formaldehyd som en ingrediens i produksjonen. Vil man unngå dette kan man bruke stavlimte plater i stedet eller lage egne plater av rent tre, men det er litt vanskeligere og krever mer erfaring og flere verktøy.