Ildsteder inne
Med et ildsted kan du gjøre et rom til et sentralt samlingssted med en nydelig peis som knitrer på en kald kveld. I tillegg betyr en vedovn et kostnadseffektivt tillegg til oppvarmingen, som også fungerer ved strømavbrudd. Forutsetningene kan variere fra hus til hus, men mulighetene er mange. Finn ut hva som gjelder for ditt hus så du kan velge en passende modell.
Før du starter
Før du velger type ildsted kan det være en god ide å finne ut hva som gjelder angående vedfyring der du bor. Å installere en vedovn er noe som må meldes fra til feiervesenet i din kommune. Alt dette vet de i kommunen, og det kan være en god ide å starte med å kontakte de. Da får du også informasjon om hvordan du skal gå frem for å få feieren til å kontrollere og godkjenne installasjonen.
Ulike forutsetninger for ulike hus
Hvordan ditt hus ser ut og hvilke forutsetninger som finnes for å montere inn et ildsted avgjør sammen med dine ønsker om bruk og design hvilken løsning du skal velge. Det finnes flere ulike typer vedovner, både frittstående og kassettløsninger som monteres inn i eksisterende åpen peis. Flere vedovner er også kledd med klebersten som fungerer som et varmemagasin, og sørger for at varmen spres lenge etter at ilden har sluknet.
Velg rett vedovn utfra størrelsen på rommet.
Varmen vedovnen avgir måles i kW (kilowatt), og du bør velge effekt ut fra varmebehovet i det aktuelle huset, samt rommets størrelse. Setter du inn en stor vedovn i et lite rom blir det lett som en badstu, eller at ovnen brenner for kaldt. Struper man ned for mye blir røykgassene for kalde og risikoen for kondens i skorsteinen øker. Normalt så regner man ca 60 – 70 W pr. m2 i energibehov for oppvarming i et hus. Hvis en vedovn har en effekt på ca 7 kW innebærer det at den er beregnet for å klare oppvarmingen av ca 110 m2. Vedovnen må derfor være tilpasset huset og rommet.
Husk å tenke på gulvvarme og termostat
Tenk også på at hvis rommet har gulvvarme som regulerers av en romstemperatur så kommer gulvvarmen til å stenges av og kjøle ned når vedovnen varmer rommet. Dette finnes det løsninger på - sjekk med produsenten av gulvvarmesystemet. Det viktigste er at husets sentrale termostat ikke påvirkes for mye, da kan det bli kaldt i andre deler av huset ved vedfyring.
Få hjelp av feieren
Hvis det finnes en eksisterende skorstein må du først kontrollere om det går an å koble seg på denne. Det må finnes en ledig røykkanal og denne må være i god stand for å kunne godkjennes for fyring. Hvis ikke kan røykkanalen tettes med glidestøping, eller med hjelp av rustfritt og syrefast stålrør som føres ned i skorsteinen. Dette har din lokale feier oversikt over, så ta kontakt og få hjelp tidlig i prosjektet.
Behøver du å montere en ny skorstein?
Hvis det skal monteres en ny skorstein må husets konstruksjon undersøkes i forhold til bærende konstruksjoner og passende plassering slik at f.eks ikke takstolene påvirkes. Ved montering av skorstein som skal gå igjennom en etasje er det viktig å ta hensyn til eventuell gulvvarme i etasjen over. Munningen på skorsteinen skal være minst 80 cm over mønet. Kontakt feieren om du er usikker pga. ditt taks utforming. Alle deler du behøver for å montere en skorstein i et eksisterende hus finner du hos Byggmax. Dessuten finnes alle deler som kreves for at feieren skal komme til på taket på en sikker måte, noe som er et krav. I tillegg til skorsteinen så må også vedovnen få skikkelig tilluft, og i moderne og tette hus må dette skje gjennom en åpning i veggen. Rommets vanlige tilluft holder vanligvis ikke når det skal fyres med ved. Hvordan forbrenningsluften tilføres varierer litt med valg av ildsted, men vanligvis kan man lage en kanal ut, eller så kan luften tilføres direkte med en ny ventil i ytterveggen.
Vedlikehold
Fjern asken i ildstedet med jevne mellomrom og bruk en askesuger så går jobben lettere. Alle ildsteder må kontrolles/feies minst hvert fjerde år, eller oftere ved behov.
Tenk bærekraftig
For å få til en bra løsning som holder bra over tid er det viktig å tenke godt igjennom hvilket varmebehov huset ditt har i dag, men også i tilfelle du planlegger å gjøre noen større endringer. F.eks. kan tilleggsisolering, tilbygg eller endring av planløsningen gjøre at forutsetningene endres. Ta derfor dette med i planleggingen og velg en vedovn av god kvalitet, gjerne en med et klassisk utseende som kommer til å holde lenge.