Reparere betongtrapp
Mange hus har betongtrapper til inngangsparti eller kjeller og det er lett å forstå hvorfor. En betongtrapp kan være både stilig og praktisk og samtidig holde seg fresh i mange år til tross for minimalt vedlikeholdsbehov. Etter en stund kan den behøve litt kjærlighet for å få tilbake glansen. Bare ikke vent for lenge, da kommer det til å kreves en større innsats.
Før du starter
Betongtrapper til ett inngangsparti eller kjeller er ofte en plasstøpt konstruksjon med armering som er fylt med betong. De kan også være prefabrikkerte trappeelementer som monteres på plass. Avhengig av hvilket utseende man ønsker kan betongen være behandlet på en eller annen måte, eller dekkes til med f.eks. fliser. Det gjør at forutsetningene for en reparasjon kan variere ganske mye, og noen ganger kreve spesialløsninger. En betongtrapp kan holde seg fresh i mange år med minimalt med vedlikehold, men det er en god idé å sjekke trappens tilstand regelmessig.
Reparer sprekker i tide
Hvis du finner små sprekker er det bra å reparere disse så raskt som mulig slik at vann og salt ikke kan trenge inn i betongen, noe som kan forårsake større skader. Vann som trenger inn i sprekkene kan lett begynne å sprenge i stykker betongen ved frost, og begynner armeringen å ruste vil betongen sprekke opp ennå mer.
Velg riktig overflatelag
Mindre sprekker og merker kan enkelt sparkles med sementbasert reparasjonsmørtel. Den må være skikkelig rengjort og fri for løst materiale før du legger på sparklet. Et alternativ til dette er at du lager former på trinnene for å støpe på minst 25 mm finbetong. Da får du en fin og hel overflate på trinnene. En trapp er utsatt for høy belastning, så reparasjonen bør da gis et beskyttende overflatesjikt – f.eks. med tokomponent maling eller kles inn med fliser. Uansett hva du velger - sørg for at du velger en overflate som ikke blir for glatt når den er våt.
Hvis det er fliser på trappen
Hvis betongtrappen allerede er har fliser som har begynt å løsne, eller noen fliser har gått i stykker, behøver du å gjøre noe drastisk. Hvis du har fliser av samme type kan du selvfølgelig bytte ut de ødelagt og på den måten få en ny trapp igjen. Men ofte er det dessverre vanskelig å få tak i samme type fliser. Da må du ta på deg tenkehatten og forsøke å finne en løsning. Hvis det bare er noen av flisene som er skadet og du kan finne fliser av samme størrelse kan du bytte ut noen av flisene. På den måten kan du også oppdatere utseendet og lage et nytt fint mønster med de nye flisene. Siste utvei er selvfølgelig å rive av alle flisene og deretter legge nye fliser, eller kanskje male i stedet.
Hvis trappen har store skader
Har din trapp har store skader i betongen, eller har armeringen begynt å ruste? Det viser seg ved at betongen begynner å svelle og sprekke skikkelig. Da er løsningen å pigge opp den dårlige betongen slik at armeringen blottlegges slik at du kan få bort det meste av rusten. Deretter kan du behandle armeringen med rustbeskyttelse og så lage en form og støpe med ny betong. Som ved andre reparasjoner anbefales det det at du beskytter den nyoppussede trappen med en eller annen form for overflatebehandling.
Vedlikehold
Rengjør og vask betongtrappene regelmessig. Da unngår du tilvekst som kan binde fukt. Små sprekker kan repareres med ferdigblandet sementfuge for fugepistol.
Skader på malingen bør utbedres umiddelbart slik at skadene ikke blir større.
Tenk bærekraftig
Å reparere og ta hånd om eksisterende bygningsdeler er blant det mest bærekraftige man kan gjøre, da det er lett å gi nytt liv til disse delene med en begrenset innsats. Hvis du velger å legge et nytt slitesjikt av f.eks. fliser så beskyttes konstruksjonen ennå bedre, og velg gjerne en løsning med innebygget sklibeskyttelse. På den måten kan du minske mengden salt som er negativt både for planter og selve betongen.