Sette opp gjerde
Det kan finnes mange grunner til at vil sette opp et gjerde, men som oftest handler det om at man vil holde dyr på den ene eller andre siden av en grense. Kanskje det handler om at du vil holde hunden inne på tomten, eller at du vil holde sultne rådyr borte fra avlingen din. Uansett hva som er grunnen så er dette et fint gjør-det-selv prosjekt å gå på. Vi viser deg hvordan!
Før du starter
Det finnes mange ulike typer gjerder som passer bra til ulike formål, både når det gjelder nettingstørrelse og høyde. Hvis det handler om et gjerde som skal hindre barn eller hunder i å løpe ut i veien holder det ofte med et lavere gjerde på 80 cm. Hvis du derimot er ute etter et gjerde som holder rådyre borte fra dine godsaker behøver gjerdet å være betydelig høyere da rådyrene er flinke høydehoppere.
Sette opp gjerde uten byggetillatelse
Vanligvis kreves det ikke noen byggetillatelse for å sette opp et vanlig gjerde på egen tomt. Etter nye regler kan du sette opp et gjerde på inntil 1,5 m. ved grensen mot nabo så sant det ikke sperrer for siktsoner mot vei. Gjerdet skal heller ikke være til direkte ulempe for naboen. Som alltid er det bra å kommunisere planer med naboen før man setter i gang. Kanskje er gjerdet noe dere begge vil få gleder av, og kanskje kan dere del på både arbeidet og kostnader. Skulle er du usikker på hva som gjelder av regler for din tomt er det bra å ta en telefon til plan- og bygningsetaten i din kommune.
Sjekk bakken før du setter i gang
Et nettinggjerde består egentlig bare av stolper som man fester netting i, noe som gjør at det ikke er utsatt for noen vindlaster. Derfor behøver man sjelden noen kraftig konstruksjon eller fundament for stolpene, ofte holder det å slå ned spissede stolper eller jordspyd i bakken. Begynn derfor med å kontrollere at det ikke finnes noen rør eller ledninger i bakken der stolpene skal slås ned, ellers kan det bli litt unødvendig spennende.
Ha et spett klart når du skal sette opp gjerdet
Avhengig av hvilket utseende du er ute etter kan du enten velge malte metallstolper eller så kan du velge en variant av en trestolpe, de finnes både som runde og firkantede. Trestolper kan enten monteres med jordanker, eller så bruker du spissede stolper som slås rett ned i bakken. Uansett valg kan det være bra å bruke spett først før du skal slå ned stolpen hvis bakken er hard. Derimot bør du ikke bruke ett jordbor til stolpene da det vil være stor risiko for at stolpene etter litt tid ikke vil stå stabilt.
Skal du bygge en hundegård?
Når det kommer til selve nettingen er det en mengde ulike modeller å velge mellom, alt fra plastbelagte til galvaniserte varianter. Dessuten finnes det en rekke ulike maskestørrelser å velge mellom og også hvilken fasong maskene har. Størrelsen henger selvfølgelig sammen med hvilken funksjon du vil ha for gjerdet, men påvirker også utseendet. Hvis du vil ha et gjerde rundt tomten som smelter inn med omgivelsene samtidig som det holder husdyr innenfor skal du kanskje velge et grønt plastdekket med grønne stolper i metall. Hvis det skal være en større luftegård for hunder blir kanskje runde trestolper og sauenetting et mer kostnadseffektivt alternativ.
Nedenfor beskriver vi hvordan du går frem for å sette opp et gjerde og hvis du vil komplettere med en port så har vi separate guider som beskriver fine varianter av hageporter.
Vedlikehold
Gjerdestolper er laget for å stå ute år etter år uten så kjærlighet og omsorg, noe som gjør at vedlikehold av gjerdet snarere handler om reparasjoner. Over tid kan det oppstå skader i nettingen, noe som kan repareres ved å skjøte inn et nytt stykke og dårlige stolper kan byttes ut.
Tenk bærekraftig
Vet å tenke godt i gjennom materialvalget for både netting og stolper kan du maksimere det nye gjerdets levetid. Gjerdestolper i tre er trykkimpregnert med kobbersalter og har en betydelig lengre levetid enn ubehandlet tre, spesielt i kontakt med bakken. Dette gjør at den totale miljøbelastningen blir betydelig mindre ut fra et livssyklusperspektiv sammenlignet med mange andre alternativer.