Støpe støttemur
Uansett om du skal støpe en støttemur, fundament, trapp eller benkeplate er betong et utmerket materiale for både innendørs- og utendørsbruk. En støttemur gir et skille mellom to områder og gjør at du får en fin og stabil avslutning mot f.eks. en innkjørsel eller skråning. I denne guiden viser vi hvordan en støttemur støpes, men mye av informasjonen kan også brukes til andre støpeprosjekter.
Før du starter
Det er viktig å bruke riktig type betong for formålet når du skal støpe. Det finnes veldig mange ulike typer, men den vanligste er grovbetong. Hvis støpingen skal skje i minusgrader kan du tilsette frostbeskyttelse i betongen når den blandes. Les alltid instruksjonene på produktet for å se hva det er egnet til og hvordan det skal blandes.
Du kan også velge å blande betongen selv med sement, sand/grus og rent vann. Det kan være et godt alternativ hvis du støpe et større prosjekt da det blir noe billigere pr. volumenhet. Hvis du skal blande større mengder er en betongblander bra og kjøpe eller leie, uansett om du bruker betong eller sement. Hvis du blander selv er veldig viktig at sanden/grusen er ren uten noen forurensning, da dette kan føre til korrusjon (rust) i armeringen.
Forsterk med armeringsjern
Armeringen er et viktig moment når det støpes for å forhindre sprekkdannelse, ta opp last og spenninger. Armeringsjern kappes enkelt med en vinkelsliper, eller boltekutter og de skal alltid plasseres i formen på en slik måte at de støpes helt inn for å unngå at de ruster. Når du skal støpe en støttemur kommer det til å gå med en hel del armeringsjern som behøver å høyes og da er en armeringsjernbøyer et uvurderlig hjelpemiddel.
Bygg en stabil form med riktige materialer
Forberedelsene som gjøres før man skal støpe er minst like viktige som selve støpingen, og et godt forarbeid kommer til å gjenspeile seg i den ferdige konstruksjonen. En støpeform bygges vanligvis av forskalingsplater eller planker av ulike typer. Forskalingsplater kan brukes til enklere former, mens planker og bjelker egner seg bedre til mer kompliserte former. Hvis du bruker annet materiale enn forskalingsplater er det viktig av formen smøres inn med egnet olje eller vannes rikelig slik at formen løsner etter at det er støpt. Betongen kommer til å få forskjellig utseende i forhold til hvilken type materiale som brukes til formen.
Det er viktig at formen er stabil og jo høyere form jo mer stabil må den være for å kunne ta opp de økte lastene. Når en støttemur skal tilbakefylles fra ene siden skal du bygge denne siden sist. Arbeidet blir vanskeligere da formen bygges bakvendt, men eventuelle småfeil kommer ikke til å bli synlige.
Støpe mot bakken
Når du skal støpe rett på bakken er det viktig med godt komprimerte steinmasser på ca. 10 cm under betongen, dette for å motvirke setninger og telehiv. Steinmassene hindrer vann fra å komme i direkte kontakt med betongen og gir plass for ekspansjon for vannet takket være steinmassenes drenerende og kapillærbrytende egenskaper. Hvis du skal støpe tyngre konstruksjoner og bakken består av leire kan det være behov for å grave og erstatte leiren med større steinmasser. Fiberduk bør alltid brukes mellom steinmasser og jordsmonnet, dette for å forhindre at de forskjellige massene blandes og synker sammen.
Vedlikehold
En betongkonstruksjon har normalt ikke noe vedlikeholdsbehov, men det kan være bra å sjekke så det ikke har kommet frem mikrobiell vekst, som f.eks. mugg, råte, sopp eller jordbakterier.
Tenk bærekraftig
Selv den kraftigste støttemuren kan få kortere livslengde enn planlagt hvis man ikke har kontroll på vannet og grunnforholdene. Kontroller derfor om du behøver å drenere bakken i tilknytning til din nye støttemur og planlegg for et fall som leder bort overvannet. Vann kan nemlig både få massene til å røre på seg og sette store krefter i sving vinterstid i forbindelse med telen.