Bygge inn badekar
I stedet for å bruke penger på spa kan du skape følelsen av å ha et eget spa. En måte er å erstatte fronten på badekaret med en stilig innbygning. Det behøver ikke være så vanskelig, men før du drar i gang prosjektet er det et par ting du må tenke i gjennom. Her er guiden som viser deg hvordan du bygger inn badekaret og skaper en fresh følelse av et eget spa i ditt bad.
Avhengig av hvilken konstruksjon det handler om finnes det tre ulike måter man pleier å bruke når man bygger inn badekar.
Den kanskje vanligste måten er når badekarets kant ser ut som den hviler oppe på innbyggingen, med en kant som stikker litt utenfor badekaret. I noen tilfeller lar man denne kanten gå hele veien rundt slik at den danner en hylle der levende lys, sjampo og såpe kan stå. Et underlimt badekar derimot har en hel plate som er limt ovenpå badekaret, ofte er dette en steinplate som bryter med resten av innredningen. Også her kan du la platen gå litt utenfor slik at du får en ekstra hylle å sette ting på. I mange tilfeller mangler imidlertid plassen rundt badekaret, og da passer det bedre med en innbygning som går kant i kant. Det kan sammenlignes med en vanlig badekarsfront, men kles den inn pent blir forskjellen stor.
Du må kunne kommet til sluket
Uansett hvilken type innbygging du har tenkt til å velge så må du sørge for å ha en måte å komme til sluket på. Dessverre så kommer du til å måtte fortsette å rense sluket med jevne mellomrom, det er det ingen installasjon i verden som kan endre på. Tenk også på at vann som havner på gulvet fortsatt må kunne renne ned i sluket, så du må ikke hindre fallet med innbyggingen. Hvis du har utenpåliggende rør må du også sørge for at disse er tilgjengelige for inspeksjon og reparasjon, dersom uhellet skulle være ute.
Velg materialer som tåler fukt
Det er vanlig å kle inn et badekar med fliser eller mosaikk, enten som matcher resten av badet eller som gir en fin kontrast. Du behøver heller ikke begrense deg til samme materialvalg som resten av badet, men kan like gjerne kle innbyggingen med vinylgulv eller male med våtromsmaling. Det viktigste er at du velger materialer som tåler fukten i et bad, og gjerne en overflate som er lett å tørke av og gjør det lett å rengjøre badet.
Rammen må også tåle vann
På samme måte som overflatelaget på innbyggingen må tåle fukt må også rammen i innbyggingen være av et materiale som tåler det fuktige miljøet på et bad. Ikke bruk organiske materialer som f.eks. tre der det kan oppstå tilvekst av muggsopp- Et alternativ er å bruke isoporplater med armerte sider. De gir en stabil konstruksjon samtidig som du kan flislegge rett på. Alternativt bygger du opp en ramme av stålprofiler som du deretter kler med våtromsgips. Deretter er det bare å begynne å sette opp de flisene eller mosaikken du har valgt. Hvis du vil gjøre det ennå enklere – bytt ut gipsen med våtromsplater som har det utseendet du vil ha, så er du ferdig med en gang.
Tenk og bygg bærekraftig
Den mest klimasmarte å pusse opp på hjemme er å gjenbruke det du allerede har. Velger du dessuten rene naturmaterialer – som stålprofiler, gips steinmaterialer som overflatelag – da unngår du mange unødvendige kjemikalier. Dessuten har denne typen innbygging lang levetid, noe som er bærekraftig både for miljøet og lommeboken.